Astronomi Biyoloji Hypatia Arşivi

Mars’ta 1000 Yıl Sonra İnsanlar Nasıl Görünecekler? 

Kaşifler yüzlerce yıldır yeni bir yeri keşfederken binlerce zorluktan geçtiler. Bazıları keşif gezilerinden hiç dönemedi bile! Megallan’ı düşünün belki Marco Polo’yu… Yuri Gagarin ya da Neil Armstrong’u… Mars’ta 1000 Yıl Sonra İnsanlar Nasıl Görünecekler ?
İnsan olmak merakla başlıyor… Merak ettikçe onun için çabalıyoruz. Sırada Mars var! Peki, Mars’ta kolonileşebilirsek eğer 1000 yıl sonra insanlar burada nasıl görünecekler? 

mars - astronot - Mars'ta 1000 Yıl Sonra İnsanlar Nasıl Görünecekler

Mars kendi halinde bizim gibi güneşin etrafında dönüyor. Ve biz ona gitmek için en iyi konumları seçiyoruz. Bize yakınlığına ve uzaklığına göre Mars’a gitme süresi 5-9 ay arası değişmekte. Yani uzaklığımız tabi ki milyon kilometrelerce. En yakın olduğumuzda neredeyse 55 milyon km’ye kadar iniyor. Ortalama 200 milyon km’lik Dünya-Mars uzaklığı var. Ama hadi bunları aşıp ilk koloni gruplarımız buraya varmayı başardı diyelim… 

Mars'ta 1000 Yıl Sonra İnsanlar Nasıl Görünecekler mars dünya mesafesi

Öncelikle şunu bilmek gerekiyor Mars’ın Güneş çevresindeki bir turu 365 gün değil, 687 “Dünya günü” sürer.  Ve marsın kendi ekseni etrafında dönme süresi de bizdeki gibi 24 saat değil  24,6 saattir bu Mars gününe desoldeniyor zaten. Yani maalesef Dünya’daki takvimler yerine kendinize bir Mars takvimi edinmek zorundasınız. 

marsta zaman - Mars'ta 1000 Yıl Sonra İnsanlar Nasıl Görünecekler

Marstasınız ama… Daha az oksijen, daha zayıf bir yerçekimi ve daha fazla radyasyonla baş etmeniz de gerekecek! Bu çok aşırı koşullar insan vücudunu tabi ki çok büyük zora sokacak…

Mesela düşük yerçekiminin etkisi için çok uzağa gitmeye gerek yok. Daha yakında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronot Scott Kelly’e bakmak yeterli. Bir yılın üzerinde uzay istasyonunda kalınca, sıfır yerçekimi kemiklerini ve kaslarını zayıflattı ve omurları arasındaki boşluğu genişletti. Ve onu neredeyse 3-4 cm uzun yaptı!

scott kelly

Tabi ki Mars’ta uzaya oranla daha fazla yerçekimi var ama yine de neredeyse dünyanın 3te biri -ki uzay istasyonuna nazaran değişiklikler daha yavaş olacak- ama yüzyıllarca nesilden nesile bunu aktardığımızı düşünürsek çok daha farklılıkları gözlemleyebiliriz… İskeletlerimiz ve kaslarımız muhtemelen küçülecek ve daha zayıf versiyonlarımız çoğalacak… Ama bu kesinlikle kısa ömürlere ve sağlık sorunlarına yol açacak. Kafataslarımız küçülürse bu nörolojik bozuklukları da beraberinde getirecek.

Mars'ta 1000 Yıl Sonra İnsanlar Nasıl Görünecekler

Ama adapte olmayı başardık ve 1000 yıla yakın geçirdik… Muhtemelen ters tepkiye uğrarsak daha kaslı da olabiliriz. Yine de 6 kolumuz ve yeşil tenimiz daha az olası olacak unutmayın! 🙂 Muhtemel olarak daha turuncu bir cilt geliştireceğiz… Mesela karotenoid, klorofil gibi renk veren pigmenttir. Havuca rengi veren de budur. Çok fazla havuç yemek zararlı ultravıole radyasyonuna karşı koruma alır ve çok fazla yediğimizde vücudumuzda koruyucu karoten artışı olur. Yani çok fazla havuç yemek bizleri turuncuya çevirebilir… Ama bir yandan Mars’taki radyasyondan kaynaklı kansere karşı büyük bir savunma da olur…

Mars'ta 1000 Yıl Sonra İnsanlar Nasıl Görünecekler

Mars’ın ince atmosferi çok fazla radyasyon almamıza olanak veriyor. Bunu Dünya ile kıyaslarsak, Mars’ta alınan radyasyon miktarı ile muhtemelen kanser olma olasılığınız Dünya’dan 5000 kat daha fazladır! 

havuç -karoten

Sadece turuncu görünmekten öteye gelebileceğimiz en derin değişikliklerden biri sonraki insan türüdür. Mars yüzeyinde daha yüksek seviyelerde radyasyon, hücrelerimizdeki DNA’yı hızlandırılmış bir şekilde mutasyona uğratırdı. Normalde homo sapiens gibi bir türün Dünya’da gelişmesi birkaç yüz bin yıl alabilir. Ancak daha yüksek mutasyon oranı yüzyıllar içinde yeni insan türleri ortaya çıkarabilir. Dünya’dakinden 10 kat daha hızlı hem de!

Mars'ta 1000 Yıl Sonra İnsanlar Nasıl Görünecekler

Yani, eğer radyasyon bizi doğrudan öldürmediyse, hayatta kalan mutasyonlar nesiller boyu aktarılacaktır. Ama mars kolonileri kulağa ne kadar heyecan verici gelse de gelecekte bir gün bir Marslı bir Dünyalıya aşık olursa bu bir trajediye dönüşecektir… Marslıların ve dünyalıların bağışıklık sistemleri tamamen farklı olacak. Ayrıca, genetik olarak ne kadar farklı olduklarına bağlı olarak, Dünyalı ile Marslının üremeleri çok mümkün olmayacak… Çünkü şunu biliyoruz ki, sadece yakın akraba türler birbiri ile üreyebilir.

Marsa taşınmayı bir daha düşünelim… Gelecekte heyecan verecek yeni Mars keşiflerimizi keyifle bekliyoruz…

Mars’ta 1000 Yıl Sonra İnsanlar Nasıl Görünecekler ? Adlı Videomuz Aşağıda!