Biyografi

Galileo’nun Kilise Karşısındaki Yemini

Galileo’nun Kilise Karşısındaki Yemini

Galileo’nun Kilise Karşısındaki Yemini

Galileo Galilei’nin (Ölüm 1642) fikirleri Kilise’yi rahatsız etmekteydi. Dünya dönüyordu Galileo’ya göre.

Bir kez uyarılmıştı. 1616 Şubat tarihli bir engizisyon notunda şöyle yazmakta:

“Kutsal Peder Papa ve Kutsal Divan’ın bütün üyeleri adına, sözü geçen fikirleri terk etmesi, onları her ne suretle olursa olsun, yazılı ya da sözlü olarak benimsememesi, öğretmemesi ve savunmaması emredildi; aksi takdirde Kutsal Divan’ın gereken işlemi yapacağı bildirildi. Galileo da bu emirleri kabul etti ve onlara uyacağına söz verdi.”

Galileo yasağa uymamıştı. 17 yıl sonra. 21 Haziran 1633.

Galileo, 1616 yasağını delmekten suçlu bulundu. Ertesi gün Kutsal Divan önünde diz çöktü. Önceden hazırlanmış metni yavaşça ve titrek bir ses tonuyla okudu:

“Ben, Galileo, bütün Hıristiyan Cumhuriyeti’nde heretik ( sapkın ) günahların karşısında olan siz muhterem Kardinaller ve Genel Engizitörler Cenapları’nın huzurlarında diz çökerek ve önümdeki Kutsal Kitaba bakarak ve ona el basarak yemin ederim ki, Kutsal Katolik ve Havari Kilisesi’nin benimsediği, öğütlediği şeylere her zaman inandım, inanmaktayım ve Tanrı’nın yardımıyla gelecekte de inanacağım. Güneş’in Dünya’nın merkezi olduğu, hareket etmediği, arzın ise Dünya’nın merkezi olmadığı ve hareket haline olduğu yolundaki yanlış görüşleri tümüyle terk etmem için Kutsal Divan tarafından verilen hukuki hüküm çerçevesinde, söz konusu yanlış doktrini, her ne suretle olursa olsun, yazılı veya sözlü olarak, benimsemeyeceğim, savunmayacağım ve öğretmeyeceğim.”

Cezası mı? Ev hapsi.

Galileo’nun Kilise Karşısındaki Yemini

Galileo’nun Kilise Karşısındaki Yemini

Üstteki görsel 1847 yılında yapılmış. Fransız ressam Joseph Nicolas Robert Fleury’e ait. Galileo’nun Kutsal Divan önündeki durumunu anlatıyor. Önünde Kardinal duruyor. Arkada ise mahkeme heyeti.

400 yıllık muamma: Galileo ayağa kalkarken sessizce
“Eppur si Muove” yani “Yine de dönüyor” dedi mi?